Warszawski Festiwal Kulinarny – edycja 2017 – już za nami



Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Rośliny, Owady i miód” odbyła się 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tysięcy osób.

Fundacja Szkoła na Widelcu była współorganizatorem tego spektakularnego wydarzenia, dlatego też nie mogło zabraknąć atrakcji dla najmłodszych! Przez dwa dni Strefa Dziecięca przygotowana przez Pracownię Edukacji Ogrodu Botanicznego UW i Fundację Szkołę na Widelcu zapraszała na warsztaty kulinarno-botaniczne oraz do gier i zabaw edukacyjnych. Odbyła się tam inauguracja programu edukacji żywieniowo-kulinarnej „Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu”, której organizatorem jest Fundacja Szkoła na Widelcu, a ambasadorem prezes i założyciel fundacji Grzegorz Łapanowski. W tej edycji programu „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” pakiety edukacyjne trafią aż do 1000 placówek, a program zrealizuje 110 000 uczniów.  Transmisję live z warsztatów „Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu” obejrzało aż 300 tysięcy internautów! Ale strefa dziecięca to nie wszystko…

Sam Warszawski Festiwal Kulinarny rozpoczęto kolacją pod gołym niebem w piątek 8 września. W magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego można było skosztować dań przygotowanych przez wyśmienitych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Wszystkie potrawy powstały z najlepszych produktów, m.in. od LokalnyRolnik.pl i Bukat. O dobrą kawę zadbał STOR, a wino serwował Magazyn Wino. Na specjalnie dobrane wina, oliwy i pieczywo zaprosiła również do swojego stoiska restauracja Winestone.

Przez dwa dni festiwalowe 9 i 10 września na gości czekało ponad 70 wystawców z lokalnymi produktami, ceramiką, roślinami, rzemieślniczym piwem i winem. Nie brakowało również punktów gastronomicznych, serwujących pyszne jedzenie. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaprosili gości do wzięcia udziału w licznych aktywnościach.  Podczas otwartej konferencji odbyły się 24 wykłady i panele dyskusyjne, podczas których poruszano ważne tematy jedzeniowo-środowiskowe. Rozmawiano o odpowiedzialnej konsumpcji, kryzysie środowiskowym i jedzeniu przyszłości. Zastanawiano się nad tym skąd wziąć dobre jedzenie, czy istnieje etyczne mięso, w jakiej kondycji są nasze łowiska, co jedzą Polacy, a także jak ograniczyć marnowanie żywności. Wszystkie spotkania były transmitowane na żywo na facebook.com, transmisje obejrzało 2500 osób. Przygotowano też ogrodową Kawiarnię Naukową, w której najbardziej zainteresowani goście mieli okazję bezpośrednio porozmawiać z panelistami. Po zakończeniu wykładów toczyły się tam jeszcze długie dyskusje związane z bezpieczeństwem i suwerennością żywnościową, które są głównym tematem międzynarodowego projektu „Wielkie Piknik”, prowadzonego obecnie przez Ogród Botaniczny.

Inne atrakcje, jakie czekały na odwiedzających to ponad  30 pokazów, warsztatów kulinarnych, ogrodniczych oraz z zakresu food designu a także spacerów botanicznych. W festiwalowym Pawilonie Kulinarnym spotkać można się było m.in. z Kasią Błażejewską-Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem, a nawet Medycyną Kulinarną. Na terenie Ogrodu oraz w salach warsztatowych  można było wiele się nauczyć m.in. jak robić kokedamy i kosmetyki jadalne. Roślinne Porady przedstawiły tajniki domowego ogrodnictwa, a specjaliści z Ogrodu Botanicznego opowiadali o zapylaczach, dzikich roślinach jadalnych i domowych kompostownikach. Odbyła się degustacja win z Magazynem Wino i Tomaszem Prange – Barczyńskim oraz warsztaty o piwie rzemieślniczym z Browarem Trzech Kumpli. Z magazynem KUK BUK porozmawiać można było o „Food Design od kuchni” i  „Jak żyć z pracy własnych rąk”. W ramach Festiwalu we współpracy z Films For Food w Kinie Muranów odbyły się trzy pokazy filmów kulinarnych.

W trakcie Festiwalu przy Pawilonie Kulinarnym uczestnicy próbowali specjałów od rolników i lokalnych producentów żywności na stoisku akcji Polska Smakuje. Każdy, kto nie zdążył cały czas ma szansę dowiedzieć się więcej o bogactwie regionalnej kuchni – wystarczy pobrać aplikację Polska Smakuje, w której znajdziemy informacje o produktach i producentach. Wszyscy spragnieni mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue, rozdawaną na stanowisku Grohe.

Na zakończenie Festiwalu  Federacja Polskich Banków Żywności wraz z Magdaleną Łapanowską i Jakubem Emanuelem Malcem, Szefem kuchni Hotelu Novotel, zaprosili wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki podczas warsztatów  „EFFECT Zupa Disco”. W radosnych warsztatach tańcząc i gotując jednocześnie wzięło udział ponad 150 osób! Projekt finansowany był przez Erasmus +.

Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego naprawdę dużo się działo. Sukces pierwszej edycji sprawił, że Organizatorzy mają w planach kolejne odsłony wydarzenia.

 

 

Organizatorzy wydarzenia:

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja “Szkoły na Widelcu”
Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna

 

 

Partner Główny:
GROHE
Partnerzy:
Orbis Hotel Group, Accor Hotels, Gastro Magic Service, Tefal, Ströer, Baziółka, FILMS for FOOD, Kino Muranów, Vege Polska – Stowarzyszenie Wegetarian Polskich, Melvit S.A., Trzech Kumpli – Browar Lotny, Fundacja Medicover, Polska Smakuje

 

Partnerzy merytoryczni:
MSC Polska – chroń morza i oceany, Federacja Polskich Banków Żywności, Erasmus+

 

Patroni medialni:
Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, KUKBUK, Zwierciadło, Sens, Cztery Kąty, Zwykłe Życie, USTA, SlowLife,  HIRO,  Magazyn Kuchnia, CzasDzieci.pl, Pomysł na ogród, Sielskie Życie, Mój Piękny Ogród, FOOD & FRIENDS, Newsgastro.pl, FoodService

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij