Co u nas słychać



Mimo, że luty to najkrótszy miesiąc w roku, nam przyniósł mnóstwo ciekawych projektów.

Odwiedziliśmy dzieciaki z Ogniska Muranów, z którymi przygotowaliśmy w ich kuchni tradycyjne leniwe z polewami – jedną truskawkową, a drugą z owoców tropikalnych. Oprócz tego starliśmy całą miskę marchewki i zrobiliśmy znaną wszystkim surówkę, którą wszyscy wcinali ze smakiem.

Zorganizowaliśmy również warsztaty dla 24 młodych sportowców – łyżwiarzy, z którymi rozmawialiśmy o roli nawodnienia w diecie i stworzyliśmy w grupach autorskie wersje padthai – pełnego kolorowych warzyw i ziół i izotoniki.

W Arkadii przygotowaliśmy 4 ogromne garnki krupniku z kminem rzymskim i kaszą jaglaną, 32 porcje zimowej owsianki z daktylowym karmelem, wiśniowo – cynamonowym musem i jabłkami oraz 48 porcji rozgrzewającej zupy z czerwoną soczewicą, mlekiem kokosowym i batatami udekorowanych plastrami karmelizowanej marchewki – Cała Arkadia pachniała przyprawami z całego świata!

 

 

Zorganizowaliśmy Urodziny w Food Lab Mini dla dwóch nastoletnich jubilatów. Stworzyliśmy 22 mini pizze z ulubionymi dodatkami uczestników i kokosową panna cottę na deser! To były pierwsze urodziny w 2019 roku i zdecydowanie jesteśmy gotowi na więcej. Ofertę urodzinową znajdziecie tutaj: OFERTA URODZIN ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU

 

 

Na koniec lutego odwiedziło nas w Food Lab Studio 45 uczniów podwarszawskiej podstawówki, którym pokazaliśmy jak dobrze jeść. Wspólnie rozwiązaliśmy kulinarny quiz a następnie upiekliśmy całą masę warzywnych frytek, 2 rodzaje makaronów z czerwonym i zielonym pesto i 3 miski puddingu chia z musem z owoców leśnych i bakaliową posypką! To było prawdziwe wyzwanie – ale daliśmy radę! Dzieciaki wróciły do domu najedzone i szczęśliwe.

 

 

 

W lutym dużo gotowaliśmy, ale jeszcze więcej planowaliśmy. Nowe projekty, kolejne warsztaty – to wszystko już za chwilę Wam pokażemy!

A co czeka nas w marcu?

Marzec zapowiada się bardzo kulinarnie. W piątek z warszawską podstawówką przygotujemy bakaliową ucztę w Arkadii, a już w niedzielę zapraszamy na tę ucztę wszystkie dzieci w wieku 5-15 lat! Sprawdzimy ile bakalii oferuje nam świat i jakie są rodzaje orzechów. Nauczymy się wykorzystywać suszone owoce w kuchni i stworzymy z nich pyszne potrawy pełne smaku i kolorów, a w kolejne niedziele (17 i 24 marca) poznamy kuchnię Azji – odkryjemy ich ulubione produkty, poznamy ciekawe przyprawy, zioła i dodatki, które są podstawą tamtejszej kuchni.

 

 

Oprócz warsztatów w Arkadii, przeprowadzimy lekcję pokazową do nowego scenariusza, który stworzyliśmy razem z Roślinnie Jemy – będziemy uczyć się, rozmawiać, bawić i gotować!

Jak Co roku wraz z marką Tefal zorganizujemy spotkanie na którym Mali i Duzi Szefowie Kuchni wspólnie przygotowują kolację by promować ważny cel w formule Podaj Dalej. W tym roku dołączy do nas Kampania Roślinnie Jemy i będziemy mówić o roślinnej kuchni i zaletach ograniczania mięsa w diecie.
Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomek Olewski i Marcin Popielarz wraz z małymi szefam kuchni: Julką Cymbaluk, Aniką Ćwiek, Zosią Zaborowską, Patrykiem Piskorzem, Bartkiem Kwietniem, Stasiem Baumillerem, Mateuszem Truszkiewiczem i Mateuszem Steciem przygotują uroczystą roślinną kolację dla ponad 50 gości!

 

 

 

Poza tym czeka nas nowy cykl warsztatów dla młodych fanów kulinariów. Wraz z Patrykiem Piskorzem rozpoczynamy cykl kulinarnych spotkań „10 kroków w kuchni”, które mają rozbudzić w dzieciach i nastolatkach chęć gotowania i miłość do jedzenia.
Na zajęciach zapoznamy uczestników z podstawowymi technikami kulinarnymi i przepisami na podstawowe potrawy! Warsztaty będą odbywać się raz w miesiącu i już niedługo będziecie mogli zapisać swoje dziecko na kulinarną przygodę z Patrykiem Piskorzem 🙂

 

16 marca będzie można posłuchać naszej dietetyk Kasi Pieczyńskiej na Ogólnopolskiej Konferencji Szkoły Terapii Karmienia Od Pestki Do Ogryzka, podczas której eksperci podejmą temat: „Karmienie Małego dziecka – wieloaspetkowość w terapii. Podeście Interdyscyplinarne”, a Kasia opowie jak zachęcić dziecko do dobrego jedzenia.

Już nie możemy doczekać się tych wszystkich wydarzeń i wpisujemy w kalendarz wydarzenia zaplanowane na kwiecień!

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij