Tefal Szkoła na Widelcu – blogerzy gotują z nami – #gotujemyrazem



Rodzinne gotowanie na Dzień Matki - #gotujemyrazem - za nami kolejna odsłona projektu Tefal Szkoła na Widelcu.

Fundacja Szkoła na Widelcu i marka Tefal zaprosiła blogerów kulinarnych, parentingowych oraz dziennikarzy do wspólnego, rodzinnego gotowania.

Ponad dwadzieścia rodzin – znanych blogerów oraz dziennikarzy zebrało się w studiu kulinarnym Food Lab Studio, by spędzić wspólnie czas na gotowaniu, smakowaniu i rozmowie, o tym czym jest dobre jedzenie.

Spotkanie rozpoczął Grzegorz Łapanowski – założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, który przypomniał dorosłym, jak ważne jest zaszczepienie w dzieciach miłości do naturalnego, wartościowego i smacznego jedzenia. Grzegorz podkreślał, jak istotne jest angażowanie najmłodszych do planowania i przygotowywania posiłków, a także wspólne zasiadanie do stołu. Organizatorzy podkreślali również, jak ważna może być rola blogera w „podawaniu dalej” ważnych społecznie treści, takich jak edukacja kulinarna.

Rodziny gotowały wspólnie na 4 stanowiskach, najmłodsi uczestnicy wraz z rodzicami przygotowywali kolorowe koktajle w blenderach kielichowych Tefal – zielony, pachnący jabłkami ze szpinakiem oraz różowy, pełny soczystych sezonowych truskawek. Ci nieco starsi przygotowywali piękną i pyszną sałatkę z sałaty rzymskiej, kolorowych pomidorków oraz soczystą rzodkiewką prosto z grządki Grzegorza Łapanowskiego i chrupiącymi orzechami, całość dopełniły jadalne kwiaty, które nadały sałatce wiosennego wyglądu. Orzechy posiekaliśmy przy użyciu chopperów ręcznych Tefal, które dają dużo radości dzieciom i pozwalają bezpiecznie wykonać czynności zarezerwowane w kuchni dla dorosłych (np. siekanie cebuli lub orzechów)  Rodziny z najstarszymi pociechami gotowały dania główne – orkiszotto z borowikami i zielonymi warzywami oraz kaczkę z warzywnymi frytkami. Okazało się, że pyszne warzywne frytki można zrobić z minimalną ilością tłuszczu dzięki Actifry Express Tefal.

Na koniec po wspólnie wykonanym posiłku był czas na smakowanie i inspirujące rozmowy. Radośnie wykrzyczane ‘dobrze jemy’ podczas pamiątkowego zdjęcia było idealnym podsumowaniem tego niecodziennego spotkania.

Warsztaty odbyły się w Akademii Kulinarnej Food Lab Studio na warszawskim Mokotowie.

W spotkaniu wzięli udział: ChilliBite, Crust and Dust, Czosnek w Pomidorach, Dietetycznie Siostro, Dzieje Kuchennej Wiewióry, Grochem o Garnek, Kulinarna Joanna, Matczyne Fanaberie, Nebule, Patryk Piskorz – MasterChef Junior, Szpinak robi bleee, Wrząca kuchnia, Wypaplani.pl, WP Kuchnia, babyonline.pl, „Mamo, to ja”.

Spotkanie to było elementem programu Tefal Szkoła na widelcu, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Razem z marką Tefal, Fundacja Szkoła na Widelcu postawiła sobie za cel, aby rozkręcić edukację kulinarną w Polsce. Aby coraz więcej osób wiedziało, że gotowanie smaczne i zdrowe jest możliwe oraz że przygotowywanie posiłków razem z dziećmi ma moc.

Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dociera do szkół i przedszkoli. W jego ramach odbędą się też warsztaty w studiach kulinarnych z udziałem blogerów parentingowych oraz wykłady otwarte dla rodziców połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny i promotor dobrej kuchni.

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Grzegorz Łapanowski Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Szkoła na Widelcu Tefal

Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

Tefal Szkoła na Widelcu

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij