Szkolenie dla Kadr Stołówek Szkolnych z Lublina



20 listopada na zlecenie Urzędu Miasta Lublin Fundacja Szkoła na Widelcu zrealizowała szkolenie dla 50 osób, które stanowią personel szkolnych stołówek zlokalizowanych w placówkach oświatowych na terenie miasta Lublin.

Szkolenie miało na celu edukację kucharzy i intendentów placówek oświatowych. Podczas szkolenia, które odbyło się w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II przy ul. Elsnera 5 uczestnicy podzieleni na dwie grupy 25 osobowe zdobywali wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży.  Szkolenia były prowadzone przez specjalistów: dietetyków współpracujących z Fundacją Szkoła na widelcu i profesjonalnych kucharzy mających doświadczenie w żywieniu zbiorowym dzieci.
Szkolenie obejmowało przegląd aktualnych danych dotyczących prawidłowego żywienia dzieci, regulacji prawnych w tym zakresie, inspiracji dotyczących urozmaicenia posiłków szkolnych i przedszkolnych, z uwzględnieniem możliwości ich zastosowania. Uczestnikom przekazywane były dobre praktyki, które są już stosowane przez inne szkoły i przedszkola. Podczas części praktycznej, personel przygotowywał przykładowe obiady szkolne a następnie je degustował i oceniał. Wspólnie ugotowaliśmy między innymi dhal z soczewicą, wege kapuśniak oraz rybne burgery i różowe kopytka.
Po odbyciu szkolenia każdy uczestnik otrzymywał materiały obejmujące: treści dotyczące części teoretycznej oraz receptury na przygotowywane dania i certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.
Bardzo dziękujemy za zaproszeni do Lublina i trzymamy kciuki za wdrażanie wiedzy w praktykę przez uczestników spotkania.
Dhal z soczewicą (25 porcji degustacyjnych)
  • 1000 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 270 g czerwonej soczewicy (1 i 1/2 szklanki)
  • 210 g selera korzeniowego
  • 160 g marchwi
  • 185 g cebuli (1-2 sztuki)
  • 15 g czosnku (3-4 ząbków)
  • 1000 g pomidorów z puszki bez skórki krojonych
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • do smaku: kurkuma, kmin rzymski, ziarna kolendry, cynamon, słodka papryki, świeży imbir
2-3 łyżki oleju
2 pęczki natki pietruszki/kolendry
sól
świeżo mielony pieprz

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i selera myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy 10 minut cebulę. Dodajemy czosnek, marchew, selera, przyprawy i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy soczewicę i zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy od momentu zagotowania ok. 15 minut pod przykryciem, aż warzywa i soczewica będą prawie ugotowane. Dodajemy wtedy koncentrat i pomidory i gotujemy jeszcze 20 – 30 minut. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy posypane świeżymi ziołami.

Buraczane kopytka na słodko (25 porcji degustacyjnych)
  • 700 g ziemniaków, obranych, ugotowanych i odparowanych
  • 400 g buraków puree mrożonych
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 50 g kaszy mannej
  • 1 jajo
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli do ciasta + sól do gotowania

do podania:

  • 90 g jogurtu greckiego
  • 40 g płatków migdałów

Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Buraczki podgrzewamy w rondlu, aby odparować nadmiar wody, dodajemy ocet i również studzimy. Miksujemy blenderem buraczki z jajkiem na jednolitą masę. Na stolnicę wysypujemy równomiernie oba rodzaje mąk oraz kaszę manną i sól, przekładamy ziemniaki i wyrabiamy dość sprawnie na jednolitą masę. Robimy wgłębienie, dodajemy mieszaninę buraczano-jajeczną i wyrabiamy do uzyskania jednolicie różowego ciasta. Nie wyrabiajmy zbyt długo, by go nie przeciągnąć! Formujemy z ciasta wałeczek i wykrawamy skośne kęsy. Doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i zmniejszamy ogień do średniego. Do delikatnie gotującej się wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie może spowodować utratę ich barwy. Kopytka podajemy z jogurtem i płatkami migdałów, opcjonalnie z owocami.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij