TEFAL SZKOŁA NA WIDELCU – SEZON NA NALEŚNIKA, BLOGERZY GOTUJĄ



Fundacja Szkoła na Widelcu i marka Tefal zaprosiła blogerów kulinarnych i parentingowych oraz dziennikarzy do wspólnego, rodzinnego gotowania.

Ponad dwadzieścia rodzin przybyło do akademii kulinarnej Food Lab Studio, aby spotkać się, porozmawiać i przygotować wspólny, pyszny posiłek.

Spotkanie rozpoczęło się od przywitania gości przez gospodarza Food Lab Studio, a także założyciela Fundacji Szkoła na Widelcu – Grzegorza Łapanowskiego, który wprowadził uczestników w temat warsztatów. Podkreślał, że wspólne gotowanie z dziećmi jest szansą na stworzenie razem niebanalnego, zdrowego i smacznego posiłku. Przekonał uczestników, że naleśniki to potrawa, którą kocha każde dziecko i prawie każdy dorosły i łatwo jest za jej pośrednictwem przemycić nowe lub nie aż tak lubiane produkty w diecie dziecka.

Po krótkim wprowadzeniu, rodziny zabrały się do gotowania. Na 4 stanowiskach uczestnicy stworzyli różne kompozycje z naleśnikami w roli głównej: różowe z orzechowym twarożkiem, czereśniami i jagodami – z pomocą Magdaleny Łapanowskiej, szpinakowe z pastą z awokado i groszku, z pomidorami pod czujnym okiem Basi Pietrzyk, klasyczne z nasionami chia z rabarbarowo – daktylową konfiturą z pomocą Sebastiana Wilczka oraz gryczane z polskimi nowalijkami i jajkiem z Tomaszem Łucjanem za sterami.

Goście mieli pełne ręce roboty – najmłodsi miksowali ciasto w blenderach kielichowych Tefal oraz zajmowali się dodatkami. Kroili, siekali i rozdrabniali w chopperach najróżniejsze składniki w bezpieczny, prosty i niebanalny sposób, dzięki czemu dorośli mogli zająć się hurtowym smażeniem naleśników. Organizatorzy ułatwili nam tę ciężką pracę, dając naszym gościom możliwość pracy na patelniach naleśnikowych Tefal Talent Pro ze wskaźnikiem Thermo-Spot®, który zmienia kolor, kiedy patelnia uzyska idealną temperaturę smażenia. Właśnie dlatego podczas warsztatów nawet pierwsze naleśniki wychodziły idealne, a co ważniejsze dzięki temu nie trzeba używać dużych ilości tłuszczu.

Po owocnej pracy na stole pojawiły się ogromne talerze fantazyjnie wyserwowanych naleśników i jeszcze więcej chętnych, by ich spróbować. Był to czas na podsumowanie, rozmowę i ocenę, która z naleśnikowych propozycji przypadła gościom do gustu.
Nie obyło się bez pamiątkowego zdjęcia, pełnego okrzyków, i szczerych uśmiechów, które najlepiej podsumowały to pyszne sobotnie przedpołudnie.

Przepis na różowe naleśniki:

  • 1⁄2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1⁄2 szklanki wody
  • 1-2 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 burak, upieczony i obrany ze skóry (lub kilka łyżek soku z buraka)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Farsz:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g orzechów nerkowca lub laskowych · 2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy, sparzonej wrzątkiem · 3 – 4 łyżki miodu
  • 500 g truskawek

do podania: borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, porzeczki, mięta, melisa

Przygotowanie:

Przez 4-5 h orzechy moczymy w wodzie. Następnie odcedzamy je dodajemy 2-3 łyżki wody i blendujemy na najwyższych obrotach blendera na gładki krem, przypominający konsystencją „twarożek”.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i dodatek barwiący – buraka i wszystko dokładnie blendujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Gotowe naleśniki smarujemy warstwą orzechowego twarożku, następnie odrobiną jogurtu greckiego, posypujemy pokrojonymi truskawkami, polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą świeżo otartej skórki z pomarańczy. Zawijamy lub składamy w “serwetkę”. Podajemy ze świeżymi ziołami, np. miętą i melisą i z sezonowymi owocami.

 

 

 

Spotkanie to było elementem programu Tefal Szkoła na widelcu, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Razem z marką Tefal, Fundacja Szkoła na Widelcu postawiła sobie za cel, aby rozkręcić edukację kulinarną w Polsce. Aby coraz więcej osób wiedziało, że gotowanie smaczne i zdrowe jest możliwe oraz że przygotowywanie posiłków razem z dziećmi ma moc.

Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dociera do szkół i przedszkoli. W jego ramach odbybały się też warsztaty w studiach kulinarnych z udziałem blogerów parentingowych oraz wykłady otwarte dla rodziców połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny i promotor dobrej kuchni.

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij