Program „Tefal Szkoła na Widelcu” w szkołach i przedszkolach



Tefal Szkoła na widelcu - w drodze - warsztaty w przedszkolach i szkołach cały czas trwają - gotujemy razem z dziećmi i zostawiamy w placówkach sprzęt marki TEFAL do dalszego prowadzenia warsztatów kulinarnych.

 

Od 1 kwietnia Fundacja Szkoła na Widelcu i marka Tefal realizują program społeczny Tefal Szkoła na Widelcu. Wspólnie chcą dotrzeć z projektem edukacji żywieniowo-kulinarnej do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców. Będą zachęcać do wspólnego gotowania z dziećmi m.in. poprzez warsztaty  i wykłady otwarte. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski.

Zaplanowane warsztaty w szkołach i przedszkolach trwają. Na pierwszy ogień poszła Szkoła Podstawowa nr 92, którą do projektu zgłosił Patryk Piskorz – uczestnik drugiej edycji MasterChef Junior. Patryk był nie tylko uczestnikiem warsztatów w swojej szkole, ale również współprowadził razem z naszymi edukatorami warsztat dla szkolnych kolegów. Młody kucharz dzielił się wiedzą i doświadczeniem, pokazując, że przygotowywanie potraw to nie tylko przydatna umiejętność, ale również niesamowite doświadczenie i przygoda.

W Szkole Podstawowej nr 92 przygotowaliśmy wspólnie dwukolorowe koktajle, których podstawą był jogurt zmiksowany z truskawkami, a dopełnieniem słodki, egzotyczny mus z ananasów, bananów i mango. Każdy z uczestników mógł dopełnić swój deser ulubionymi dodatkami – świeżymi daktylami, prażonymi płatkami migdałowymi, orzechami, tartą gorzką czekoladą czy listkami mięty.

Na drugie spotkanie pojechaliśmy do przedszkola nr 352 na warszawski Ursynów do grupy pięciolatków by zmiksować wspólnie to co w czerwcu najpyszniejsze czyli nasze polskie truskawki. Na początku przypomniane zostały zasady bezpiecznej pracy na warsztacie kulinarnym tj. dokładne mycie rąk, korzystanie z noży czy używanie sprzętów kuchennych. Dzieci zapoznały się również z produktami, które pojawiły się na warsztatowym stole.

Okazało się, że obrywanie truskawkom ‘czuprynek’ i krojenie ich, obieranie i cięcie bananów czy przeciskanie przez wyciskarkę aromatycznych jabłek jest zajmującym zajęciem. Ten prosty, ale wartościowy koktajl posmakował najmłodszym tak bardzo, że wśród dźwięku posiorbujących rurek słychać było tylko słowo ‘dokładka’. Na pytanie czy potrafiłyby i chciały zrobić taki sam w domu w rodzicami wykrzyknęły gromkie ‘TAK’!:)

Z kolejnymi warsztatami ruszyliśmy na Wolę i spotkaliśmy się ze starszakami z przedszkola nr 253. Na początku poznaliśmy bohaterów kolorowych koktajli: truskawkę, brzoskwinię, banany i ananasa. Dzieci wiedziały jak i gdzie rosną banany, truskawki czy brzoskwinie, ale ananas okazał się zagadką! Jak rośnie? ‘Na drzewie!’ ‘W ziemi!’ Pomysłów było wiele.

Korzystając ze szczytu sezonu truskawkowego zmiksowaliśmy truskawki z miętą i mlekiem kokosowym. Świeżości koktajlowi nadała warstwa z musu z brzoskwiń, bananów i ananasa.

Dzieci rurkami próbowały raz jedną a raz drugą warstwę, by na koniec połączyć wszystkie smaki. Przedszkolaki z Akademii Pana Kleksa okazały się fanami truskawek i to właśnie ta warstwa wygrała w plebiscycie smaków.

Zabawa w gotowanie daje ogromne pokłady pozytywnej energii, sami zobaczcie na poniższych zdjęciach.

przedszkole 253_2706_TSNW (11) _DSC6919 _DSC6961 _DSC6993 _DSC7023 _DSC7073 _DSC7351 _MG_9199 _MG_9332 przedszkole 253_2706_TSNW (1) przedszkole 253_2706_TSNW (3) przedszkole 253_2706_TSNW (9)

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij