Orzeszkowe spotkanie dla blogerów i prasy



Fundacja Szkoła na Widelcu i producent orzechów i bakalii ITAC zaprosili blogerów kulinarnych i parentingowych oraz dziennikarzy do wspólnego, rodzinnego gotowania.

10 listopada akademia kulinarna Food Lab Studio została zasypana orzechami i bakaliami marki ITAC. Ponad dwadzieścia rodzin przybyło na warszawski Mokotów aby spotkać się, porozmawiać i przygotować wspólny, pyszny posiłek z orzeszkami w roli głównej.
Dużych gości witał Grzegorz Łapanowski- gospodarz Food Lab Studio, a także założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Mniejsi goście zostali powitani przez Profesora Fistaszka, który zaprosił ich do wspólnych zabaw plastycznych.
Podczas gdy dzieci wymyślały kolejne kreacje dla bohaterów marki ITAC pod czujnym okiem Profesora Fistaszka, dorośli mieli okazję posłuchać krótkiej prezentacji Grzegorza Łapanowskiego, który wprowadził uczestników w temat warsztatów. Podkreślał, że wspólne gotowanie z dziećmi jest szansą na stworzenie razem niebanalnego, zdrowego i smacznego posiłku. Przekonał uczestników, że orzechy i bakalie to bardzo fajny produkt, który z powodzeniem można dodawać zarówno do słodkich jaki i wytrawnych dań.
Po pokazie kulinarnym, rodziny zabrały się do gotowania. Wspólnie tłoczyliśmy olej z pestek dyni i słonecznika, na bazie którego przygotowaliśmy dressing do sałatki. Zmiksowaliśmy orzeszki ziemne z pietruszką i tak przygotowane pesto dodaliśmy do makaronu. Z migdałów przygotowaliśmy serek, którym posmarowaliśmy czekoladowe naleśniki. Na bazie mieszanki studenckiej przygotowaliśmy babeczki mocy. Z fistaszków zrobiliśmy masło orzechowe, które dodaliśmy do porzeczkowego koktajlu i jabłkowych kanapek.
W serwisie dań pomagały całe rodziny. Międzypokoleniowa współpraca przyniosła efekty w postaci pysznych dań, które wspólnie zjedliśmy. Był to czas na podsumowanie, rozmowę i ocenę, które z dań najbardziej nam smakowało.
Nie obyło się bez pamiątkowego zdjęcia, pełnego okrzyków, i szczerych uśmiechów, które najlepiej podsumowały to pyszne sobotnie przedpołudnie.
A wszystkich gości wyposażyliśmy w solidny zapas bakalii oraz nasze plakaty edukacyjne.

Babeczki mocy na bazie migdałów i mieszanki witalnej

  • 2 garści (100 g) daktyli
  • 5 łyżki (100 g) masła orzechowego
  • 300 g migdałów w skórkach
  • 160 g mieszanki witalnej
  • 20 g płatków kokosowych uprażonych
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej, najlepiej 90% kakao
  • 100 g łuskanych pistacji solonych

Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były przykryte na wysokość 1 cm ponad ich poziomem. Po 2 godzinach migdały obieramy ze skórek: po naciśnięciu na dół migdałka, powinien wyskoczyć z otoczki. Daktyle po tym czasie odsączamy. Migdały wraz z mieszanką witalną, masłem orzechowym, płatkami kokosa oraz daktylami miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do formy na mini muffiny.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy powierzchnię babeczek. Następnie posypujemy posiekanymi/zmiażdżonymi pistacjami.

Chowamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia i stężenia czekolady. Tak przygotowane będą świetnym słodkim podwieczorkiem w pełnowartościowej śniadaniówce.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij