Odważ się być zdrowym na Narodowym z Fundacją Szkoła na Widelcu



Jak co roku we wrześniu mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu „Odważ się być zdrowym na PGE Narodowym”, które organizowane jest przez Instytut Matki i Dziecka, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz PGE Narodowy.

Jest to wyjątkowe wydarzenie, które jednoczy rodziny wokół tematu zdrowego stylu życia. Wydarzenie rozpoczyna się biegami na dystansie 3km (bieg główny – rodzinny i biegi dodatkowe: szybka mama i szybki tata).

Po biegu uczestnicy nie rozchodzą się do domów, ponieważ przygotowanych jest dla nich wiele dodatkowych atrakcji, związanych z aktywnością fizyczną i prawidłowym żywieniem.

My przygotowaliśmym jak co roku moc wrażeń – kilku etapową zabawę rodzinną: rodzice i dzieci drużynowo mogli przejść 3 etapy gry, by na koniec uzyskać nagrodę – drobne podarunki od Fundacji Szkoła na Widelcu i Lokalny Rolnik.

Pierwszy etap polegał na odgadnięciu żywieniowych zagadek – były te trudniejsze dla rodziców i młodzieży, jak również te z którymi mogli się zmierzyć najmłodsi.

Po przejściu pierwszego etapu, drużyna mogła przetestować swoje zmysły – rozpoznać produkty spożywcze po smaku, wyglądzie, dotyku i zapachu. Okazuje się, że odgadywanie nie zawsze jest łatwe – brukselka często była nazywana małą kapustką, owoc pigwowca jabłkiem lub gruszką, ziarna kolendry gorczycą, a kora cynamonu..antycjamonem😊 

Wiele radości przyniosło również rozpoznawanie po dotyku produktu ukrytego w Magicznym Pudełku. Ostatecznie wspólnymi siłami rodziny rozpoznawały i te prostsze produkty tj. czosnek czy marchewka i te trudniejsze jak imbir czy brokuł. Mieliśmy przyjemność również poznać specjalistów w rozpoznawaniu ziół po zapachu, dla których woń rozmarynu, melisy czy mięty była znajoma, jak i tych który po raz pierwszy poznali bogactwo ich aromatów.

W trzecim etapie dzieciaki przygotowywały dla siebie i najbliższych pyszną po treningową przekąskę -szaszłyk owocowy. Do wyboru były nasze pyszne polskie sezonowe owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, winogrona, jak i te bardziej egzotyczne jak melon, kiwi, pomarańcza czy arbuz. Kombinacji smaków była nieskończona ilość.

Na koniec przygotowaliśmy niespodziankę – każdy uczestnik mógł odpowiedzieć na pytanie konkursowe: ‘‘Dobre jedzenie to dla mnie…” i wygrać zestaw produktów od Lokalnego Rolnika.

Odwagi nie zabrakło prawie 60 rodzinom, jednak szczęście dopisało Pani Ani, która napisała:

‘’Dobre jedzenie to dla mnie: owoce i warzywa. To relaks i przyjemność! Najlepiej smakują, gdy je się je rodzinnie.”

Gratulujemy Pani Aniu! Życzymy smakowitych i wartościowych dań jedzonych wspólnie z rodziną😊

Pamiętajcie, że kupując produkty na stronie Lokalny Rolnik możecie wspierać naszą Fundację – szczegóły TU.

A czym dla Was jest dobre jedzenie?

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij