Letnie gotowanie z dziećmi



Z pachnącymi pomidorami, pysznymi i soczystymi owocami. Na warsztaty z podopiecznymi Stowarzyszenia KARAN postanowiliśmy przywieźć ze sobą smak słonecznej Italii. Pomysłodawcą wykorzystania przepisu na włoski specjał - panzanellę był Janek Paszkowski - kucharz i wieloletni przyjaciel Fundacji Szkoła na Widelcu.

W taki oto sposób na naszym warsztatowym stole pojawiło się kilka kilogramów różnokolorowych, pachnących słońcem pomidorów w towarzystwie świeżych ziół, pieczonej papryki, czerwonej cebuli i czosnku. Oczywiście do przygotowania tego dania nie mogło zabraknąć chleba – my zastępując czerstwe, włoskie pieczywo zgrilowaliśmy na patelni nasz polski razowiec.

Kiedy część grupy kroiła pomidory, druga połowa zabrała się za przygotowanie pysznego i orzeźwiającego deseru – smoothie bowl. Podstawą smoothie były mocno już dojrzałe brzoskwinie, które pojawiły się w towarzystwie bananów i odrobiny tłoczonego soku jabłkowego. Wyporcjowane w małe miseczki smoothie można było udekorować wedle uznania. Do wyboru były: sezonowe owoce – białe i czerwone porzeczki, maliny, borówki i różne posypki – wiórki kokosowe, siekane orzechy, gorzka czekolada oraz pachnące zioła – mięta i melisa. Ta ostatnia część – dekorowanie okazała się być najbardziej zajmująca. Niczym małe dzieła sztuki powstawały kolejne, misternie ozdobione porcje. Do smakowania nie trzeba było zachęcać, ponieważ pachnące sezonowe warzywa i owoce swoim smakiem i aromatem same zrobiły sobie najlepszą reklamę.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij