Lato w mieście na Żoliborzu – gotujemy z dziećmi



Wakacyjne gotowanie

W ramach tegorocznych obchodów Lata w mieście pośród wielu fantastycznych atrakcji pojawiły się również warsztaty edukacyjno-kulinarne organizowane przez naszą Fundację.

Podczas pierwszego spotkania postanowiliśmy przyjść do dzieci ze smakami lata i zrobiliśmy wspólne grillowanie, sezonowe warzywa nadziewaliśmy na  długie wykałaczki i podawaliśmy z dwoma dipami: twarożkowo-ziołowym i jogurtowo-bazyliowym.

Pragnienie podczas tego gorącego dnia gasiliśmy pysznymi, orzeźwiającymi lemoniadami – arbuzową i klasyczną cytrynową.

Okazało się, że nawet w czasie wakacyjnego rozleniwienia żoliborska młodzież była pełna zapału do nauki i pracy. Nabijanie kolejno ulubionych warzyw – kolorowych papryk, cukinii i mini pieczarek okazało się być świetną zabawą.

Letnie, świeże przekąski zostały zjedzone ze smakiem, a entuzjazm nie opadł do kolejnego spotkania.

Podczas drugiej wizyty warzywne szaszłyki zastąpiły owocowe, które w towarzystwie jogurtowo- limonkowej polewy szczególnie przypadły wszystkim do gustu. Szaszłykowych kombinacji była nieskończona ilość, podobnie jak radości z ich jedzenia.

Jak widać kawałek drewnianego patyczka i garść warzyw lub owoców to nie tylko świetna opcja na drugie śniadanie, ale również wspaniały pomysł na wspólne gotowanie.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij