Konferencja Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu



Konferencja dla dyrektorów i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci i młodzieży.

15 września 2018 roku, w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbędzie się konferencja dla dyrektorów i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Konferencja, której organizatorem jest Fundacja Szkoła na Widelcu, mająca na celu inaugurację II Edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Kulinarnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu“ będzie inspiracją dla szkół w zakresie edukacji żywieniowej i promocji prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Podczas spotkania oprócz prelekcji przewidziany jest czas na debatę oraz wymianę dobrych praktyk między uczestnikami z różnych środowisk, mających wpływ na żywienie dzieci i młodzieży. W konferencji wezmą udział m.in. eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, a także przedstawiciele organizacji pozarządowych, dietetycy, dyrektorzy oraz pracownicy placówek oświatowych.

Wydarzenie odbędzie się z inicjatywy Fundacji Szkoła na Widelcu, która już od 2012 r. działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Realizując swoją misję, organizuje akcje promujące zdrowy styl życia oraz prowadzi innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych. Jest pomysłodawcą i organizatorem Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Kulinarnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowanego do uczniów klas 1-3.

Wierzę, że szkoła może się przyczynić do tego, aby dzieci i młodzież lepiej jadły, a przez to mądrzej i zdrowiej żyły. Dyrektorzy, nauczyciele, rodzice wspólnie mogą wdrożyć wiele działań w szkołach, które pozwolą zaszczepić w dzieciach miłość do dobrego jedzenia. Musimy działać zdecydowanie i sukcesywnie, aby osiągnąć długofalowe rezultaty – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel i prezes Fundacji, kucharz i promotor zdrowego żywienia.

Wydarzenie jest finansowane dzięki środkom pozyskanym w ramach współpracy z partnerami programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

Patronat nad II Edycją Programu objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej.

15 września godz. 9.00-11.30

Urząd Dzielnicy Warszawa Wilanów,  ul.Franciszka Klimczaka 2, Sala Widowiskowa.

Zgłoszenia dyrektorów i nauczycieli przyjmowane są do 10 września drogą mailową na adres: konferencja@szkolanawidelcu.pl Prosimy o podanie w wadomości e-mail nazwy szkoły.

 

 

AGENDA  KONFERENCJI

9:00-9:30 Po co nam edukacja kulinarna?

Urszula Somow, Grzegorz Łapanowski

 

„Dobrego jedzenia dziecko powinno się uczyć nie tylko w domu, ale też w szkole” – to dewiza Fundacji Szkoła na Widelcu realizującej innowacyjne programy w polskich placówkach oświaty. Dzięki nim dzieci poznają świat warzyw, owoców i innych produktów, odkrywają nowe smaki, poprzez zabawę ucząc się zasad zdrowego odżywiania.

Edukacja kulinarna to jednak znacznie więcej – praca w grupie, ćwiczenie umiejętności manualnych. Prelekcja naświetli jej szczególną rolę w rozwoju dziecka.

 

9:30-10:00 Ogólnopolski Program Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu – Analiza I Edycji Programu

Katarzyna Pieczyńska

 

Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowany jest do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2017/2018. Celem organizatora, jest edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami. W ramach projektu 1500 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych.

 

10:00-10:30 Warsztaty kulinarne zamiast lekcji historii – jak edukować przez kuchnię?

Paulina Szulist

 

A gdyby tak przenieść część lekcji historii ze szkolnej ławki prosto do pałacowej kuchni? Samemu spróbować, doświadczyć i dotknąć historii… O tym, czy i w jaki sposób warsztaty kuchni historycznej mogą stanowić skuteczny sposób na rozbudzenie historycznej pasji wśród dzieci opowiedzą edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

 

10:30-11:00 Panel dyskusyjny: Jak wprowadzać edukację kulinarną do przedszkoli i szkół? Wymiana dobrych praktyk

Od teorii do praktyki, od planów do realizacji. O przeszkodach, ich pokonywaniu i sukcesach. Swoimi doświadczeniami z wprowadzania edukacji kulinarnej do placówek oświatowych podzielą się ci, którzy z tym wyzwaniem zetknęli się już w praktyce i wspólnie zastanowią się, jak działać, by stała się ona stałym elementem edukacji każdego dziecka.

 

  • Joanna Jaczewska-Schuetz Instytut Żywności i Żywienia
  • Małgorzata Litwin Szkoła Podstawowa nr 289 im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie
  • Grzegorz Łapanowski Fundacja Szkoła na Widelcu
  • Ministerstwo Edukacji Narodowej
  • Monika Niewiarowska Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Ewelina Szkutnik Zabawa w Gotowanie
  • Agata Tomala Przedszkole z oddziałami integracyjnymi nr 7 w Warszawie
  • Tefal Partner strategiczny programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”

 

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij