Kolejny Foodmagedon w Arkadii za nami! 



13 i 14 kwietnia 2018 roku Arkadia była prawdziwym jedzeniowym polem doświadczalnym!

Po raz drugi mieliśmy zaszczyt być współtwórcą niesamowitego wydarzenia pod nazwą „Foodmagedon” w CH Arkadia. Poprzez zabawę, przechodząc kolejne strefy, dzieci w formie zabawy i gry zdobywały pożyteczną wiedzę na temat środowiska i sposobach jego ochrony i stylu życia bliskiego naturze.

W pierwszej strefie trzeba była duża dawka teorii, zaserwowana w przystępny sposób- uczestnicy do rozwiązania mieli eko-krzyżówkę, kolejnymi zadaniami było posegregowanie śmieci, rozpoznanie mieszkańców ula i rozszyfrowanie tajemniczego smoga. Przyjacielem tej strefy było Pszczelarium, którego przedstawiciele opowiadali o życiu pszczół, o tym jak ważne http://pszczelarium.pl/są one w naszym ekosystemie i jak tak naprawdę powstaje miód. Mieli przy sobie pokazowy ul – pełen pszczół!

Druga strefa wymagała od najmłodszych wysiłku fizycznego. Ćwiczyliśmy, bo ruch to zdrowie!

W strefie kulinarnej przygotowywaliśmy wspólnie z dziećmi kolorowe koktajle. Uczestnicy pod okiem edukatorów sami komponowali swój zestaw owocowo-warzywny z dostępnych produktów. Było pysznie, orzeźwiająco i kolorowo. W żółtym koktajlu często lądowały – świeżo wyciskany sok z marchwi, mango, ananas, banany, jabłka, gruszki i sok z cytryny. Zielony powstawał dzięki szpinakowi, jarmużowi lub natce pietruszki połączonej z ananasem, kiwi, zielonym ogórkiem, wodą i sokiem z cytryny lub limonki. Różowy koktajl był mieszanką soku z buraków, wiśni, truskawek lub malin mrożonych, banana, jogurtu naturalnego lub migdałowego mleka, nasion konopi i masła orzechowego.

Na koniec uczestnicy lądowali w strefie „Zrób to sam”. Przygotowywano tam ekotorby na zakupy, przypinki i magnesy.

Przez dwa dni w naszej zabawie udział wzięło łącznie ok. 870 dzieciaków, w samych warsztatach kulinarnych koktajle robiło 258 osób!

Dziękujemy naszym partnerom: Calypso Fitness Club, Carrefour, Empik, Leroy Merlin, Pszczelarium i Saturn.

 

Nagrody w konkursach ufundowali: Big Star, Camaieu, Empik, Smyk, City Handlowy, Fikołki, Green It, 5.10.15, Restauracja Wiking, Lalka, Zielona, Redberry, Grycan, HEGO’S, Starbucks, Digel, Five o’clock, Vincent i Pszczelarium.

 

Patronami medialnymi Foodmageddonu byli: Gdziezjeść, Cojestgrane, Warszawa Nasze Miasto, EGAGA, KUKBUK, Radio Kolor.

 

Przypominamy, że kilka razy w miesiącu w CH Arkadia prowadzimy bezpłatne zajęcia w ramach projektu „Arkadia na widelcu”. Zapisy na warsztaty oraz szczegóły na ich temat znajdziecie na www.arkadia.grandkitchen.pl. Zapraszamy!

Foodmagedon

Foodmagedon 2018

Foodmagedon 2018

Foodmagedon 2018

PDS_20170413_0117

Foodmagedon 2018

 

Foodmagedon 2018

Foodmagedon 2018

Foodmagedon 2018

Foodmagedon 2018

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij