Gotujmy z dziećmi! – rusza program Tefal Szkoła na Widelcu



Program Tefal Szkoła na Widelcu pomoże odkryć radość wspólnego gotowania

Program Tefal Szkoła na Widelcu pomoże odkryć radość wspólnego gotowania

Już 1 kwietnia startuje program społeczny Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal. Jego organizatorzy chcą dotrzeć z projektem edukacji żywieniowo-kulinarnej do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców. Będą zachęcać do wspólnego gotowania z dziećmi m.in. poprzez warsztaty  i wykłady otwarte. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski.

MODA NA GOTOWANIE, DOBRZE JĄ WYKORZYSTAJ

Moda na gotowanie dotarła już nie tylko do dorosłych, ale i do dzieci. Warto ją wykorzystać do przekonania najmłodszych do spożywania zdrowych i smacznych posiłków. Tym bardziej, że są badania, które pokazują, że dzieci, które przygotowują wspólnie z rodzicami posiłki w domu, częściej sięgają po owoce i warzywa*. Rozpoczynając wspólną przygodę z kuchnią jak najwcześniej, możemy wykorzystać wrodzoną ciekawość i entuzjazm najmłodszych, bowiem to właśnie maluchy najchętniej przebywają w kuchni.

NIECH CAŁA POLSKA GOTUJE Z DZIEĆMI

Dlatego Fundacja Szkoła na Widelcu i marka Tefal ruszają z programem społecznym, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dotrze m.in. do szkół i przedszkoli. W jego ramach odbędą się też warsztaty  w studiach kulinarnych z udziałem blogerów parentingowych oraz wykłady otwarte dla rodziców połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań. Ambasadorem  projektu został Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny i promotor dobrej kuchni.

– W obecnych czasach dzieci mają dni wypełnione coraz bardziej wymyślnymi zajęciami dodatkowymi. Czy jednak dbamy o to, aby wśród zdobytych umiejętności znalazło się również samodzielne przygotowywanie dobrych i smacznych posiłków? Czy uczymy dzieci, jak odróżnić dobre jedzenie od bezwartościowego? – zastanawia się Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu. – Nasza Fundacja edukuje, czym jest dobre jedzenie, skąd pochodzi i dlaczego jest takie ważne.  Wiemy, że gotowanie z dziećmi to najlepszy sposób na naukę prawidłowych nawyków żywieniowych.

Organizatorzy programu Tefal Szkoła na Widelcu pragną zwrócić uwagę, że przygotowywanie razem posiłków ma dla dzieci wielką wartość. To wspólny czas i rozwijanie wielu umiejętności (nie tylko kulinarnych), ponadto nauka zdrowej diety, przekazywanie pozytywnych wzorców, bliskość i budowanie więzi. Ma to szczególnie ogromne znaczenie teraz, gdy – jak pokazują badania – wspólny posiłek z dzieckiem nie jest sprawą oczywistą. Co prawda ponad połowa rodziców (53%) robi to w zasadzie codziennie, a jedna czwarta (26%) – kilka razy w tygodniu. Niemniej dziesięć lat wcześniej aż 83% rodziców spożywało posiłki ze swoimi dziećmi*. Trwająca od jakiegoś czasu moda na gotowanie ma szansę odwrócić ten trend.

GOTOWANIE Z DZIEĆMI DAJE RADOŚĆ

– Gotowanie z dziećmi staje się coraz popularniejsze, co nas bardzo cieszy  – podkreśla Paulina Bozik, Product Manager marki Tefal –  Często słyszymy jednak też kontrargument, że brakuje czasu na gotowanie, że to trudne, pracochłonne, że dużo sprzątania. W projekcie Tefal Szkoła na Widelcu chcemy pokazać, że można gotować prosto, szybko, zdrowo, ale przede wszystkim smacznie. Pragniemy przekonać również do tego, że gotując z dziećmi, można połączyć świetną zabawę ze zdobywaniem wartościowej i praktycznej wiedzy.

Grzegorz Łapanowski, ambasador programu, apeluje zaś do rodziców: To jest ten czas. Teraz musimy działać: rozmawiać z dziećmi o tym, że jedzenie ma znaczenie, uczyć je przygotowywać podstawowe dania oraz mądrze wybierać produkty, a co najważniejsze i najprostsze – dawać dobry przykład. Odkryjmy radość gotowania z dziećmi. To pierwszy krok do tego, aby lepiej jadły.

Marka Tefal jest parterem strategicznym wszystkich działań Fundacji Szkoła na Widelcu.

Kontakt dla prasy:

Fundacja Szkoła na Widelcu

Katarzyna Pieczyńska

info@szkolanawidelcu.pl

 

* Chu YL, Farmer A, Fung C, Kuhle S, Storey KE, Veugelers PJ. (2013) Involvement in home meal preparation is associated with food preference and self-efficacy among Canadian children. Public Health Nutr.

Hersch D, Perdue L, Ambroz T, and  Boucher J  (2014)  The Impact of Cooking Classes on Food-Related Preferences, Attitudes, and Behaviors of School-Aged Children: A Systematic Review of the Evidence, 2003–2014, Prev Chronic Dis.

** Ile czasu rodzice poświęcają swoim dzieciom?, raport TNS, lipiec 2014.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij