Gotujemy razem – Tefal Szkoła na Widelcu w Białymstoku



Kolejne w tym roku rodzinne warsztaty kulinarne z blogerami i dziennikarzami w ramach projektu Tefal Szkoła na Widelcu odbyły się 18 października w Białymstoku.

Celem tych spotkań jest przekonanie jak największej grupy osób, że gotowanie z dziećmi jest ważne i przyjemne. Aby go zrealizować organizatorzy spotykają się z blogerami i przedstawicielami mediów i namawiają, aby podawali dalej w świat – tą dobrą modę na rodzinne gotowanie.  O tym, dlaczego edukacja kulinarna ma ogromny sens, na początku wydarzenia opowiadał Grzegorz Łapanowski, który jest ambasadorem projektu oraz pomysłodawcą i prezesem Fundacji Szkoła na Widelcu.

W warsztatach wzięło udział 30 uczestników – tych małych i tych dużych – gotowali sezonowe potrawy używając sprzętu marki Tefal, która jest strategicznym partnerem programu społecznego Tefal Szkoła na Widelcu. Najważniejsze dla organizatorów było to, aby udowodnić, że #gotujemyrazem to idea, która ma moc. Łączy ludzi w kuchni i generuje cudowne emocje. Pobudza ciekawość najmłodszych i sprawia, że chcą kontynuować przygodę gotowania, że nowe smaki stają się dla nich czymś intrygującym. Menu tego popołudnia było bardzo kolorowe:

– curry z kalafiora na domowej czerwonej paście curry z brązowym ryżem

– frytki z kolorowych warzyw z domowymi sosami danie niespodzianka przygotowywane przez grupę prowadzoną przez Grzegorza Łapanowskiego – sałatka z pieczonej dyni z soczewicą, sałatka z blanszowanej brukselki oraz smażony pstrąg z dodatkami

– pudding chia z musem owocowym i bananami posypany orzeszkami i miętą

W spotkaniu udział wzięli znani i lubiani: Marlena z rodziną z Makóweczki.pl, Agnieszka z mężem i z synkami z Buuba.pl, Magda, Maciek i Maja z MMcooking.pl, Pani Elżbieta wraz z wnuczkiem znana z instagramowego Eliza_betka, Kasia i Paweł z dziećmi z Geektata.pl, Joanna z Kobiecy Białystok i Marta z dziećmi, która prowadzi w okolicy agroturystykę a także liczne warsztaty kulinarne dla dzieci. Relację fotograficzną wykonała Gosia Żuk, której rodzina, aż trzypokoleniowa wzięła udział w warsztatach 😊

Spotkanie odbyło się w pięknej przestrzeni studia kulinarnego Atuty, które wypełniło się na kilka godzin wesołymi, rodzinnymi rozmowami i okrzykami.

Curry z kalafiora na domowej czerwonej paście curry (4 porcje)

pasta:

2 łyżki ziaren kolendry

1 główka czosnku

2 średniej wielkości czerwone cebule

3 – 4 strąki papryczki chilli

kawałek imbiru o długości ok. 8 cm

2 doniczki kolendry

1 łyżka garam masali

2 łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

skórka z 1 limonki,

1 zbita trawa cytrynowa

2 czubate łyżeczki soli

curry:

1/3 kalafiora

¼ dyni piżmowej

1 marchewka

1 garść fasolki szparagowej

½ puszki ciecierzycy

400 g pomidorów śliwkowych

1 garść pomidorów koktajlowych

130 g mleka kokosowego

200 ml bulionu warzywnego

1 szklanka nerkowców

3 łyżki oleju rzepakowego

½ doniczki świeżej kolendry

200 g suchego brązowego ryżu

Ziarna kolendry prażymy 3 minuty na suchej rozgrzanej patelni, aby uwolnić ich aromat. Miksujemy blenderem ręcznym wszystkie składniki pasty. Ta ilość pasty wystarczy z powodzeniem na 5 porcji curry. Do przygotowania 4 porcji wykorzystujemy 2 czubate łyżki.

Kalafiora dzielimy na różyczki wielkości kęsa, a dynię kroimy w kawałki o podobnym rozmiarze. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory śliwkowe kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez ok. 4 minuty pastę curry, aby wszystkie przyprawy uwolniły swój smak. Dorzucamy do garnka wszystkie warzywa (poza fasolką) i ciecierzycę, wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa ugotują się al dente. W tym czasie wlewamy mleczko kokosowe i dorzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną na 3 części oraz nerkowce. Gotujemy do pełnej miękkości warzyw. W międzyczasie gotujemy brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe curry możemy zabrać w termosie na lunch do pracy lub szkoły.

 

SNW S (22) SNW S (32) SNW S (71) SNW XL (39) SNW XL (41) SNW S (36) SNW S (24) SNW S (77)

Tefal Szkoła na Widelcu/ fot.Gosia Żuk

Tefal Szkoła na Widelcu/ fot.Gosia Żuk

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij