Gotować każdy może i lubi!



Kolejne warsztaty kulinarne w drodze

19 kwietnia przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. W warsztatach wzięli udział uczniowie z PDP z ul. Długiej, SP z ul. Czarnieckiego, a także uczestnicy WTZ Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.

Stołówkę Szkolą SP nr 123 zamieniliśmy na kilka godzin w salę kulinarną. Przygotowaliśmy muffinki z cukinią, które mogą w łatwy sposób zamienić się w pyszną kanapkę – wystarczy je przekroić, posmarować serkiem twarożkowym i wypełnić plasterkami ogórka. Z jedną z grup przygotowaliśmy sałatkę na bazie kaszy bulgur z suszonymi podmiorami, oliwkami, selerem naciowym i nasionami słonecznika- idealne danie do lunchboxa. Z wszystkimi zakręciliśmy również pyszne koktajle- jeden na bazie pomarańczowych i żółtych, a drugi na bazie różowych i czerwonych warzyw i owoców.

Entuzjazmu i radości było tak dużo, jak rzadko kiedy. To był dobry dzień!

A z Wami dzielimy się przepisem na muffinki cukiniowe:

Muffinki cukiniowe (15 mini sztuk)

2 jaja

65 g jogurtu naturalnego

65 g oliwy lub oleju rzepakowego

20 g miodu

150 g cukinii

1 gałązka rozmarynu

95 g mąki orkiszowej

95 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

60 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

1/2 ogórka

100 g twarożku naturalnego

1. Jaja ubijamy na biało razem z miodem.

2. Dodajemy jogurt, oliwę, sól i drobno posiekane igiełki oberwane z gałązki rozmarynu i łączymy na średnich obrotach miksera.

3. Ścieramy na tarce cukinię i wraz z orzechami (o ile ich używasz), dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej.

4. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodajemy do mokrych składników i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Wylewamy masę do foremki na muffinki i pieczemy około 20 minut (sprawdzamy wykałaczką czy są gotowe).

6. Wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy. Przekrawamy je na pół, smarujemy serkiem i kładziemy plasterki ogórka i ew. ulubione kiełki.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij