Gimnazjaliści też lubią gotować



Fundacja Szkoła na widelcu w drodze

Gimnazjaliści to grupa wiekowa, z którą zdecydowanie pracujemy za rzadko. Mimo tego, że często są na nie i że nic im się nie chce, w kuchni pracuje się z nimi świetnie. Przekonaliśmy się o tym już wielokrotnie.

Na początku lutego odwiedziliśmy z warsztatami kulinarnymi Publiczną Szkołę Podstawową im. Tedeusza Kościuszki w Błędowie. Na cały dzień zajęliśmy pokój nauczycielski (brawo Szkoło!), aby rozmawiać z uczniami o zdrowym stylu życia i gotować pyszne dania.

Przeprowadziliśmy 4 warsztaty, w których łącznie wzięło udział 108 uczniów. Na każdych zajęciach w trzech podgrupach przygotowywaliśmy dania, które udowodniły młodzieży, że zimą nasza dieta nie musi być nudna i szara. Przy okazji pokazaliśmy alternatywy znanych i lubianych przez dzieci i młodzież produktów, które łatwo przygotować samemu. I tak hitami okazały się: cieciorella – kremowa, czekoladowa, słodka pasta i podpłomyki – placki do złudzenia przypominające sklepowe tortille.

Dlaczego warto gotować z młodzieżą?

– uczą się pracy zespołowej i budują więzi

– bo to doceniają, uważają, że ma to sens (jakiś)

– otwierają się, rozmawiają, opowiadają

– zapominają chociaż na chwilę o wirtualnym świecie

– uczą się żyć – gotowanie, sprzątanie, planowanie to czynności potrzebne im do samodzielnego funkcjonowania

– to szansa dla tych najbardziej „niegrzecznych”, aby pokazać swoje zalety – okazuje się, że tzw. szkolne „ancymony” na naszych zajęciach są bardzo aktywni, zaangażowani i pomocni 🙂

Jeśli jesteś nauczycielem lub rodzicem gimnazjalisty zorganizuj w klasie warsztaty kulinarne. To nic trudnego, wystarczą chęci. Na pewno wśród rodziców znajdzie się dietetyk lub kucharz, który chętnie pomoże. Zróbcie składkę na produkty, przynieście potrzebny sprzęt i bawcie się wspólnie podczas gotowania.

Przepis na cieciorellę:

Cieciorella

Składniki (ok. 200 g)

125 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (około 60-70 g suchej)
2 łyżki masła orzechowego 100%
2-3 łyżki kakao lub karobu
50 g daktyli
mleko orzechowe lub kokosowe

szczypta soli

opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii

ulubione owoce – polecamy banany, granat a w sezonie truskawki

pieczywo razowe

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmiękną. Do kielicha blendera wrzucamy ciecierzycę, masło orzechowe, kakao, namoczone, odsączone daktyle i wlewamy 5 łyżek mleka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką pastę. W razie konieczności dodajemy jeszcze kilka łyżek mleka tak, by uzyskać kremową konsystencję. Gotową pastą smarujemy pieczywo, a kanapki dekorujemy owocami.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij