Fundacja Szkoła na Widelcu po raz kolejny na Food Show



Szkoła na widelcu w drodze i super przepis

Food Show to unikalne wydarzenie kulinarne branży spożywczo- gastronomicznej, które miało miejsce w dniach 11-13 marca 2018 w Katowicach. Mieliśmy wielkie szczęście, bo podczas całego dnia otwartego gotowaliśmy z dziećmi. Lubimy wyjeżdżać w Polskę, mamy wtedy okazję spotkać się z ludźmi, którzy śledzą nasze poczynania i mocno nam kibicują – to dodaje nam sił!

W Katowicach wspólnie z 45 dziećmi przygotowaliśmy kolorowe kopytka jednorożca – które robiły furorę i kolorowe rakiety z cieciorellą! Pokazaliśmy dzieciom, że na naszych talerzach niezależnie od pory roku zawsze może być kolorowo i pięknie. Przekonaliśmy wszystkich, że można w łatwy sposób zrobić krem, idealny do kanapek i deserów, w którego składzie jest: cieciorka, kakao, mleko kokosowe, daktyle i masło orzechowe. To dobra alternatywa dla popularnych, wysoko przetworzonych i niekorzystnych dla naszego zdrowia gotowców.

Dzielimy się przepisem na kolorowe kopytka, koniecznie wypróbujcie!

Kopytka żółte i różowe

800 g ziemniaków, upieczonych w skórce i obranych

450 g buraków różowych lub żółtych upieczonych i obranych

150 g mąki pszennej

75 g mąki razowej

37 g kaszy mannej

1 jajo

sól

duża szczypta kurkumy (jeśli robimy żółte kopytka z żółtym burakiem)

1. Obrane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.

2. Miksujemy blenderem buraczki z jajkiem na jednolitą masę.

2. Na stolnicę wysypujemy równomiernie oba rodzaje mąk oraz kaszę manną i sól, przekładamy ziemniaki i wyrabiamy dość sprawnie na jednolitą masę. Robimy wgłębienie, dodajemy mieszaninę buraczano- jajeczną i wyrabiamy do uzyskania jednolicie żółtego lub różowego ciasta. Nie wyrabiajmy zbyt długo, by go nie przeciągnąć! Formujemy z ciasta wałeczek i wykrawamy dość małe, skośne kęsy.

3. Doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i zmniejszamy ogień do średniego. Do delikatnie gotującej się wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie może spowodować utratę ich barwy.

4. W międzyczasie przygotowujemy masło szałwiowe. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego listki z jednej doniczki szałwii, uważamy, aby masła nie spalić.

5. Gotowe kopytka podajemy polane odrobiną masła szałwiowego, posypane orzeszkami lub sezamem, z koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

różowe kopytka

Różowe kopytka

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij