FoodRevolutionDay 2017 – relacja



19 maja Fundacja Szkoła na Widelcu już po raz trzeci  zaangażowała się w obchody Dnia  Żywieniowej Rewolucji (Food Revolution Day). To wyjątkowe wydarzenie o zasięgu globalnym, promujące prawidłowe żywienie,  ma inspirować do wspólnego gotowania oraz motywować społeczeństwa do szukania sposobów przeciwdziałania problemowi otyłości na świecie.

Gotujmy razem! – pod takim hasłem Fundacja Szkoła na Widelcu świętowała tegoroczną edycję Food Revolution Day.  Było  zdrowo, kolorowo  i sezonowo.

Grzegorz Łapanowski (założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu) wraz z przyjaciółmi organizacji  Davidem Gaboriaud (kucharz z zamiłowania, prowadzący autorskiego programu kulinarnego „David w Europie”), Michałem Molendą (szef kuchni restauracji Kuchnia Otwarta na warszawskim Wilanowie, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu), Janem Paszkowskim (ćwierćfinalista I edycji programu „Master Chef”, szef kuchni w Bułka przez Bibułkę), Vieniem (raper i producent muzyczny oraz miłośnik kuchni) oraz uczestnikami  przygotował pyszne i zdrowe dania. W tym roku Fundacja zaprosiła do wspólnego gotowania uczniów technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, którzy na co dzień prowadzą zajęcia dla swoich dużo młodszych kolegów, szerząc w ten sposób edukację kulinarną wśród dzieci. Drugą, liczną grupą biorącą udział w warsztatach byli podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu wraz z opiekunami. Warsztaty kulinarne poprzedzone były krótkim spotkaniem z młodzieżą, na temat tego, jak w ciekawy i inspirujący sposób prowadzić zajęcia z zakresu edukacji kulinarnej. Fundacja Szkoła na Widelcu nieustannie szuka sposobów na to, by coraz szersze grono osób było zaangażowane w promocję prawidłowego odżywiania i szlifowało z dziećmi umiejętności kulinarne.

Podczas wielkiego gotowania w Akademii Kulinarnej Food Lab Studio, na warszawskim Mokotowie pięć zespołów pod okiem szefów kuchni przygotowywało wspólny rodzinny obiad z przystawką, zupą, daniem głównym i deserem.

I stacja – pieczony kurczak z zielonymi warzywami i puree z ziemniaków – Grzegorz Łapanowski i Jan Paszkowski

II stacja – spring rolle z warzywami – Vienio

III stacja- chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym – Michał Molenda

IV stacja- migdałowa tarta z rabarbarem – David Gaboriaud

V stacja – kolorowe koktajle owocowo-warzywne – Katarzyna Pieczyńs

,,Jesteśmy przekonani, że i tym warsztatem udało nam się zwrócić uwagę na jakość produktów i znaczenie, tego co i w jakiej atmosferze jemy’’ – relacjonuje Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu

 

,,Udział w warsztatach organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Food Lab Studio długo pozostanie w pamięci. Było to dla nas ciekawym doświadczeniem zawodowym, dało  możliwość skonfrontowania swojej wiedzy i umiejętności z uznanymi autorytetami kulinarnymi, którzy pracują nad poprawą jakości jedzenia dzieci w Polsce. Nauczyliśmy się jeszcze więcej, uzyskaliśmy dużo ciekawych pomysłów, które będą inspiracją do prowadzenia również przez nas kolejnych warsztatów kulinarnych” – dodaje Anna Tęcza, nauczycielka z Technikum Gastronomicznego w Weryni

 

 

„Udział w Food Revolution Day  był dla mnie i dla moich podopiecznych ważny z kilku powodów. Wszyscy jesteśmy fanami kulinariów dlatego moja praca terapeutyczna z dziećmi niepełnosprawnymi intelektualnie opiera się głównie na moim autorskim programie Piekielna Kuchnia, gdzie ja i moi wychowankowie zajmujemy się przygotowywaniem prostych dań, a także raz na jakiś czas robimy coś wyjątkowego  – relacjonuje pani Renata Pietras z Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu –  „Piekielna kuchnia” mojego autorstwa, odbywa podróż poprzez lądy i oceany w poszukiwaniu przysmaków świata oraz regionalnych dań Polski. W podróż po kuchniach świata i Polski zabieramy kolegów i koleżanki z innych grup. Wspólnie spotykamy się przy wspaniałych i pysznych daniach. Spotkanie z autorytetami kulinarnymi, jest szczególnie ważne i pomocne w dalszym rozwoju zawodowym terapeutów ale także w pogłębianiu umiejętności kulinarnych i społecznych wychowanków.”

 

Fundacja Szkoła na Widelcu, której założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz stawia sobie za cel szerzenie edukacji kulinarnej.  Od ponad 5 lat realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych, pokazuje, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i smacznie, uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne.

 

Food Revolution Day to projekt powołany do życia przez Fundację Jamiego Olivera, a swoich ambasadorów ma na całym świecie.

 

Strategicznym patronem medialnym wydarzenia organizowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu jest Onet i NOIZZ.

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Food Revolution Day 2017 Szkoła na Widelcu

Globalne działania w ramach FoodRevolutionDay:

www.jamiesfoodrevolution.org

Paczki dla uczestników warsztatów pomogły nam przygotować firmy Baziółka i Melvit. Dziękujemy.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij