FOOD REVOLUTION DAY 2017 – gotujmy razem!



19 maja Fundacja Szkoła na Widelcu już po raz trzeci  zaangażuje się w obchody Dnia  Żywieniowej Rewolucji (Food Revolution Day). Jest to wyjątkowe wydarzenie o zasięgu globalnym, promujące prawidłowe żywienie.  Akcja ma inspirować do wspólnego gotowania oraz motywować społeczeństwa do szukania sposobów przeciwdziałania problemowi otyłości na świecie.

Food Revolution Day to projekt powołany do życia przez Fundację Jamiego Olivera, a swoich ambasadorów ma na całym świecie.

– Kampania Food Revolution Day na całym świecie odnosi wielki sukces, co nas ogromnie cieszy i dodatkowo motywuje, aby działać w Polsce. Dlatego już trzeci raz włączamy się w tę mądrą i potrzebną akcję – mówi Grzegorz Łapanowski. – Zamierzamy zarazić Polaków naszym entuzjazmem i pasją do dobrego jedzenia i przekonać, aby razem coś ugotowali. Zacznijmy od wspólnego gotowania, bo aby dokonać rewolucji żywieniowej, musimy działać razem.

W ubiegłym roku Fundacja Szkoła na Widelcu wspólnie z wybitnymi blogerami kulinarnymi i szefami kuchni przeprowadziła warsztaty dla pięćdziesięciorga dzieci, podopiecznych organizacji Charytatywni Freta i Powiślańskiej Fundacji Społecznej. Było niezwykle energetycznie, emocjonująco i pysznie.

 

19 maja po raz kolejny Fundacja Szkoła na Widelcu będzie gotować ze znanymi i lubianymi, aby zachęcić do rozwijania umiejętności kulinarnych. Chcemy także zainicjować dialog poświęcony właściwemu żywieniu, zwrócić uwagę na jakość i znaczenie tego, co i w jakiej atmosferze jemy – podkreśla dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu Katarzyna Pieczyńska

 

Udział w Dniu Żywieniowej Rewolucji potwierdzili Grzegorz Łapanowski, David Gaboriaud (kucharz z zamiłowania, prowadzi autorski program kulinarny „David w Europie”), Michał Molenda (szef kuchni restauracji Kuchnia Otwarta na warszawskim Wilanowie, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu), Jan Paszkowski (ćwierćfinalista I edycji programu„Master Chef”), Wienio (raper i producent muzyczny oraz miłośnik kuchni). Podczas warsztatów kulinarnych prowadzący wraz z uczestnikami przygotują pyszne i zdrowe dania. W tym roku z Fundacją gotować będą także uczniowie technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, którzy na co dzień prowadzą zajęcia dla swoich dużo młodszych kolegów, szerząc w ten sposób edukację kulinarną wśród dzieci. Do Warszawy na warsztaty przyjadą też podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu. Wielkie gotowanie po raz kolejny odbędzie się w Food Lab Studio, profesjonalnym studiu kulinarnym na warszawskim Mokotowie.

Strategicznym patronem medialnym wydarzenia organizowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu jest Onet i NOIZZ.

Kontakt dla prasy:

Fundacja Szkoła na Widelcu – Katarzyna Pieczyńska

info@szkolanawidelcu.pl

Globalne działania w ramach FoodRevolutionDay:

www.jamiesfoodrevolution.org

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij