Duzi i mali gotują razem – Tefal Szkoła na widelcu



Fundacja Szkoła na Widelcu wraz z marką Tefal zorganizowała niezwykłe warsztaty kulinarne dla młodych pasjonatów gotowania, których zwieńczeniem była uroczysta kolacja dla mediów, blogerów oraz rodziców młodych kucharzy. Spotkanie zorganizowane było w ramach programu społecznego Tefal Szkoła na Widelcu, a jego gospodarzem był ambasador programu Grzegorz Łapanowski.

13 stycznia w warsztatach wzięli udział młodzi adepci sztuki kulinarnej, uczestnicy znanego i lubianego programu telewizyjnego Masterchef Junior- Julia Cymbaluk, Amelia Gardaś, Joasia Krajniak, Patryk Piskorz, Mateusz Truszkiewicz i Karol Labuda. Spotkanie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas tego spotkania dzieci zdobyły dużo cennej wiedzy kulinarnej. Dowiedzieli się wielu interesujących informacji na temat kulinarnych technik, usłyszeli wiele ciekawostek na temat pochodzenia produktów i ich zastosowania. Uznani szefowie kuchni: Michał Jarosz, Bartosz Szymczak, Krzysztof Kopciński, Sebastian Wilczek oraz gospodarz spotkania Grzegorz Łapanowski z ogromną pasją wprowadzali młodych adeptów sztuki kulinarnej w arkana profesjonalnej gastronomii.

Zwieńczeniem tych niezwykłych warsztatów była uroczysta 6-daniowa kolacja przygotowana przez małych kucharzy pod okiem doświadczonych szefów kuchni. W menu znalazły się min. buraki z koprem włoskim, brukselka z wędzonym pstrągiem, soljanka grzybowa, perliczka z pęczakiem i kasztanami i mille-feuille z kremem kawowym. Wszystko pyszne i pięknie podane.

Podczas kolacji organizatorzy mieli zaszczyt gościć wyjątkowego gościa, który wylicytował jedno podwójne zaproszenie na ten szczególny wieczór, wspierając w ten sposób Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. To nie wszystko, ponieważ po kolacji wszyscy goście mogli dorzucić coś od siebie do puszki WOŚP. Dzięki temu, tej kulinarnej lekcji i dobremu jedzeniu, towarzyszył wyższy cel.

Wydarzenie było częścią programu społecznego Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dociera m.in. do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców. Ambasadorem projektu jest  Grzegorz Łapanowski – prezes i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Relacja również na http://www.tefal.pl/tefal-szkola-na-widelcu

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij