Duzi i mali gotują razem – kolacja Chefs for Change



11 marca 2019 roku Fundacja Szkoła na Widelcu wraz z marką Tefal po raz drugi zorganizowały warsztaty dla młodych, bardzo utalentowanych pasjonatów gotowania, których zwieńczeniem była uroczysta kolacja dla przedstawicieli świata mediów, nauki, kultury oraz aktywistów społecznych.

W tym roku do współorganizatorów wydarzenia dołączyła kampania RoślinnieJemy.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach promowania idei Roślinnych Poniedziałków oraz diety roślinnej. Gospodarzem wydarzenia był założyciel Fundacji Grzegorz Łapanowski.

Dodatkowo, goście mogli wziąć udział w akcji upcyclingowej. Każdy, kto przyniósł swoją starą, zużytą patelnię otrzymał od marki Tefal nową, która jest wykonana w 100% z materiałów nadających się do recyclingu.

W warsztatach wzięli udział młodzi adepci sztuki kulinarnej, uczestnicy programu Masterchef Junior – Julia Cymbaluk, Anika Ćwiek, Zosia Zaborowska, Patryk Piskorz, Mateusz Truszkiewicz, Mateusz Steć, Bartek Kwiecień i Staś Baumiller.

Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. Podczas zajęć teoretycznych dzieci miały szansę zgłębić tajniki kuchni roślinnej. Dowiedziały się między innymi o tym, co jest dobrym zamiennikiem nabiału  i odpowiednim źródłem białka w diecie roślinnej. Dowiedział się również jak przygotowywać roślinne desery i poznały techniki obróbki warzyw, które pozwalają na wydobycie z nich smaków i aromatów. W części praktycznej mali kucharze pracowali w kuchni pod czujnym okiem wspaniałych szefów kuchni: Marii Przybyszewskiej, Tomasza Olewskiego, Marcina Popielarza, Sebastiana Wilczka, Dariusza Pasiciela oraz gospodarza wydarzenia – Grzegorza Łapanowskiego.

Uwielbiam warzywa i uważam, że powinny one odgrywać w diecie ważną rolę. Są kolorowe, świeże, jędrne, PIĘKNE chrupkie i dają ogromne możliwości. Sezonowe, lokalne warzywa z dobrych źródeł są nie tylko zdrowe, ale też pyszne! Chcę uczyć tego ludzi, jak wybierać i przygotowywać warzywa, aby chętnie i często po nie sięgali. Ponad to wyzwaniem powinno być dla nas to jak współgrać ze środowiskiem naturalnym, aby przestać je tak mocno niszczyć. Jedzenie może być dobre dla nas i dla naszej planety. Roślinna kuchnia właśnie taka jest. I czuję, że my- ludzie, którzy na co dzień zajmują się zawodowo jedzeniem mogą w jakiejś mierze przyczynić się do tego, żeby wiedza i świadomość była większa. Dlatego warto to robić- mówi Grzegorz Łapanowski.

 

Wspólnie przygotowane, w pełni wegańskie dania zostały zaserwowane podczas uroczystej kolacji dla 60 osób. W menu znalazły się m.in. kolorowe buraki, kalarepa w imbirowym syropie, karczoch czy wegańska beza. Wszystko było pyszne i pięknie podane.

Podczas wydarzenia premierę miał również scenariusz lekcji promujący roślinną dietę oraz ideę Roślinnych Poniedziałków, który wraz z Kampanią RoślinnieJemy opracowaliśmy w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

Scenariusz ten został przekazany do 1570 placówek w całej Polsce, gdzie podczas lekcji dzieci będą mogły się dowiedzieć czym są roślinne poniedziałki, poznać rośliny strączkowe i odkryć dlaczego podstawą dobrej diety powinny być warzywa i owoce.

Scenariusz roślinnej lekcji dostępny po rejestracji do pobrania tutaj.

 

To było niezwykle inspirujące spotkanie. Dziękujemy marce Tefal za możliwość zorganizowania tego wspaniałego wydarzenia.

Zachęcamy Was również do dołączenia do akcji “Roślinne Poniedziałki” i podjęcia wyzwania jednego w pełni roślinnego dnia w tygodniu! Zarówno w szkole, jak i w domu. To szansa na poznanie wielu nowych, roślinnych potraw.

 

Zdjęcia: Ela Radzikowska

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij