Domowy, zdrowy fast food – z TEFAL Szkoła na Widelcu to możliwe!



W ramach projektu edukacji kulinarnej Tefal Szkoła na Widelcu odbyło się już drugie spotkanie otwarte dla rodziców i dzieci w warszawskim Food Lab Studio. Gości powitał gospodarz, ambasador programu, prezes i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu – Grzegorz Łapanowski.

Ponad 50 uczestników cieszyło się smakiem zdrowych, szybkich dań, które przygotował kucharz podczas pokazu kulinarnego. Rodzice mieli okazję posłuchać inspirującego wykładu Urszuli Somow – dietetyka i eksperta Fundacji Szkoła na Widelcu. Dowiedzieli się, jak to zrobić, aby domowy fast food był lepszy od tego serwowanego w popularnych sieciówkach oraz dlaczego wspólne przygotowywanie takich dań to świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Pokazaliśmy, że przyrządzanie np. vege burgerów lub quesadillii daje dzieciom możliwość indywidualnego komponowania dań – wybór składników i dodatków, różne sosy to podróż po nowych smakach.

 

Do spróbowania były warzywne frytki z ziemniaków i kolorowych marchewek z 3 sosami, domowe quesadille z pomidorami, kukurydzą i cieciorką, pudding chia z jogurtem naturalnym i owocami, dziecinnie proste lody bananowe, vege burgery, chipsy z jarmużu oraz prażona cieciorka.

 

Dzieci podczas wykładu mogły spędzić czas w kąciku animacji wycinając warzywno-owocowe girlandy lub wziąć udział w warsztacie kulinarnym prowadzonym przez Katarzynę Pieczyńską – dietetyka i edukatora Fundacji Szkoła na Widelcu. Podczas zajęć kulinarnych maluchy przyrządziły krem z awokado, banana i karobu – do złudzenia przypominający krem czekoladowy, który ozdobiły świeżymi ziołami i pestkami granatu.

Był też czas na rozmowy o znaczeniu edukacji kulinarnej, o tym dlaczego gotowanie z dziećmi ma głęboki sens. Goście spotkania dali się przekonać że zdrowe i smaczne to pojęcia, które mogą iść razem w parze. Dodatkowo zobaczyli, że sprzęt kulinarny bardzo pomaga w tym, aby gotować szybko, pysznie i zdrowo.

Spotkanie jest elementem programu społecznego Tefal Szkoła na Widelcu.

 

TEFAL_SNW_poziom

Domowe quesadille z pomidorami, kukurydzą i cieciorką (3-4 porcje)

Placki tortilla:

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka gorącej wody

1 szklanka startego sera (żółty lub mozzarella)

1 szklanka pomidorów koktajlowych

½ szklanki ugotowanej kukurydzy z kolby

½ szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej

szczypta kurkumy

szczypta wędzonej papryki

szczypta kminu rzymskiego

2 łyżki oleju rzepakowego

1/4 pęczka kolendry

1/2 szklanki jogurtu greckiego

Z obu rodzajów mąk, soli, proszku do pieczenia i gorącej wody zagniatamy ciasto, ma być elastyczne, odrobinę bardziej twarde, niż ciasto na pizzę. Na początek wlewamy połowę wody, potem wlewamy stopniowo resztę, tylko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po 20 minutach leżenia pod przykryciem, formujemy 2 grube, okrągłe placki, które kroimy na 6 równych trójkątów. Każdy z nich rozwałkowujemy bardzo cienko i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, do momentu lekkiego zarumienienia, po 20 – 30 sekund z każdej strony. Ciecierzycę obtaczamy w kurkumie, wędzonej papryce, kminie rzymskim i oleju rzepakowym, wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 190 °C przez 25 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a kolendrę siekamy.

Placek tortilli pokrywamy jednolitą warstwą sera, układamy pomidorki, rozsypujemy kukurydzę i uprażoną ciecierzycę, gdzieniegdzie posypujemy kolendrą. Przykrywamy drugim plackiem i układamy na Optigrillu Plus.

Dociskamy i grillujemy, aż ser się rozpuści. Quesadille podajemy z jogurtem greckim.

Tefal Szkoła na widelcu

Domowe quesadille z pomidorami, kukurydzą i cieciorką

 

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij