Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu – uroczyste otwarcie projektu



Za nami cudowne warsztaty z blogerami i dziennikarzami inaugurujące program Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu.

Jesień to ważny czas dla rodziców i uczniów, to taki kolejny początek. Kolejna szansa na rozpoczęcie przygody z dobrym jedzeniem, smaczną i zdrową śniadaniówką. To czas, kiedy dużo rozmawiamy o tym, że jedzenie ma znaczenie, o tym, że musimy nasze dzieci nauczyć dobrze jeść. Dlatego też Fundacja Szkoła na Widelcu dąży do tego, aby edukacja żywieniowo-kulinarna była obecna w szkole i przedszkolu, stąd pomysł na program Dobrzejemy ze Szkołą na Widelcu i dostarczanie nauczycielom ciekawych materiałów edukacyjnych.

Udało nam się spotkać z rodzinami blogerów i dziennikarzy podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w pięknym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego i na warsztatach kulinarnych przekonać ich, że dzieci lubią gotować i dadzą radę dobrze jeść, jak im trochę pomożemy. Uczestników spotkania przywitał Grzegorz Łapanowski – założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu – który dąży nieustannie do tego, aby edukacja kulinarna, warsztaty kulinarne i dobre jedzenie były częścią każdej szkoły w Polsce. Julia Antczak koordynator programu opowiadała o programie i o jego założeniach. Więcej możecie, o tym poczytać TU.

Była z nami duża część ekipy edukatorów Fundacji Szkoły na Widelcu i współpracujących z nami kucharzy – Paulina, Patrycja, Asia, Karolina, Ada, Mateusz. Sercem były z nami również dietetyczki i ekspertki programu i Fundacji – Katarzyna Pieczyńska i Urszula Somow. Warsztat poprowadziła Magdalena Łapanowska a towarzyszył nam również młody kucharz znany z programu Masterchef Junior – Patryk Piskorz.

Po przywitaniu, na gości czekała niespodzianka przygotowana przez Mariannę Wojcieską – entuzjastkę gotowania i pracownika Ogrodu Botanicznego – wycieczka na grządkę roślin użytkowych. Tam dzieci miały do rozwiązania zagadki botaniczno-kulinarne. Rozpoznawały liście warzyw, a następnie szukały ich na grządce.

Po arcyciekawej wycieczce przyrodniczej wróciliśmy do namiotu wypełnionego sprzętem kulinarnym i produktami spożywczymi w strefie dzieci, gdzie rozpoczęliśmy warsztat kulinarny. Wszystkie drużyny przygotowywały sałatkę tabbouleh z wybranymi dodatkami. Uczestnicy mieli czas na degustację i rozmowę z organizatorami o programie Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu, dla chętnych była również możliwość wyciśnięcia soku warzywnego.

Internauci mogli śledzić nasze warsztaty dzięki relacji na żywo na Facebooku i Youtube, której partnerem była marka Tefal, partner strategiczny programu. Relację z naszych warsztatów wyświetliło blisko 250 tysięcy osób!

Oprócz samych warsztatów ważne były również przekąski. Nasi goście mogli zobaczyć na stole z przygotowanym przepięknie bufetem, że śniadanie do szkoły może być niezwykłe i smaczne. Zaserwowane dania przez naszych kucharzy to: hummus podany „w łódeczkach” z marchewkami i ogórkiem, grzanka z ciemnego pieczywa z salsą pomidorową, dwa rodzaje kanapek: z pieczoną dynią i ogórkiem kiszonym oraz z burakiem, fetą i pesto pietruszkowo-słonecznikowym, kubeczki granolowe z jogurtem greckim i świeżymi owocami, szaszłyki owocowe oraz do picia kompot rabarbarowy/aroniowy i  koktajl zielony (szpinak, banan, ogórek, jabłko, chia).

Wszyscy mogli też skorzystać z fotobudki i pięknego kącika animacyjnego prowadzonego przez naszą dobrą wróżkę Kingę, było pełno kolorowanek i zagadek, które również będzie można znaleźć w materiałach edukacyjnych.

Nie byłoby tak fajnie, gdyby nie nasi goście Ania z Lilką Nebule.pl, Dorota i Emilka z emillyforcooking.pl, cała czwórka z Zabawa w gotowanie (Ewelina zainspirowała się do dalszej pracy, bo sama prowadzi warsztaty w szkołach i przedszkolach), Małgosia z dziećmi z Matczyne fanaberie, Basia Szmydt z chłopakami, Zuzanna ze Stefanem z Szpinak robi bleee, znana dziennikarka pani Joanna Racewicz oraz wielu dziennikarzy z mediów parentingowych 😊

Dziękujemy za każde udostępnienie, bo wieść o potrzebie edukacji kulinarnej powinna iść w świat. To czy udostępniacie takie posty ma znaczenie, tak jak i jedzenie 😊 Pamiętajcie jedzenie ma znaczenie – #dobrzejemy.

Dziękujemy też wszystkim partnerom programu: TefalBaziółkaHortexRestaurant Week Polska oraz Food Lab Studio

 

Patronat honorowy: Rzecznik Praw DzieckaReaguj. Masz prawoPolskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej

 

Patronat medialny:Polskie Radio DzieciomOnetteleTOON+

 

Pierwsza edycja programu trwa od 1 września 2017 do 30 czerwca 2018 roku.

 

Rekrutację do projektu trwa. Materiały edukacyjne będzie można pobierać ze strony  www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl przez cały rok.

 

 

www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl

www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij