2018 za nami!



Kolejny rok minął. Był to czas pełen wyzwań, super projektów i co najważniejsze przyniósł on nam całą masę nowo poznanych wspaniałych ludzi!

To może od początku…

 

Rok zaczęliśmy z nową osobą na pokładzie!

Ania okazała się spokojną duszą, która była bardzo potrzebna w naszym fundacyjnym chaosie.

 

W styczniu zorganizowaliśmy razem z firmą Tefal spotkanie małych i dużych kucharzy, którzy wspólnymi siłami stworzyli 6-daniową kolację. Podczas wydarzenia wszyscy goście mogli dorzucić coś od siebie do puszki WOŚP. Dzięki temu kulinarnej lekcji i dobremu jedzeniu, towarzyszył wyższy cel.

 

W marcu hucznie świętowaliśmy drugi rok współpracy Szkoły na Widelcu i Charytatywnych Freta. Żeby uczcić tę rocznicę przeprowadziliśmy pyszne warsztaty. Oprócz tego odbył się FOOD SHOW w Katowicach, gdzie wspólnie z 45 dziećmi przygotowywaliśmy kolorowe kopytka jednorożca, które robiły furorę i kolorowe rakiety z cieciorellą! Pokazaliśmy najmłodszym, że na naszych talerzach niezależnie od pory roku zawsze może być kolorowo i pięknie.

 

https://saturn.pl/

 

Kwiecień rozpoczął się FOODMAGEDONEM w warszawskiej Arkadii, podczas którego dzieciaki mogły poznać proces powstawania miodu, sprawdzić ile trzeba trenować, żeby spalić niezdrową przekąskę, przygotować swój autorski koktajl lub owocową miskę, a na koniec pokolorować eko torbę na zakupy! Przez dwa dni z atrakcji organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu udział wzięło łącznie ponad 870 dzieciaków!

 

W kwietniu nawiązaliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Bardziej Kochani. W ramach tej kolaboracji przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne, w których udział wzięli uczniowie z PDP z ul. Długiej, SP z ul. Czarnieckiego, a także uczestnicy WTZ Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.

W maju pracowaliśmy pełną parą razem z kolegami z Food Lab Studio nad projektem dla Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podczas którego w kilka dni zwiedziliśmy szkoły w różnych zakątkach Polski, żeby stworzyć piękny materiał do programu edukacyjnego (zobacz tutaj), a oprócz tego rozpoczęliśmy cykl warsztatów rodzinnych w Galerii Mokotów!

 

W czerwcu pożegnaliśmy się z Anią, która poleciała szerzyć edukację kulinarną poza granicami Polski, a pod fundacyjne skrzydła przyjęliśmy Kasię i Karolę – dziewczyny, które zaczynały jako wolontariuszki kiedy fundacja raczkowała, a od połowy roku pełną parą organizują warsztaty i eventy, koordynują różne wydarzenia i po prostu pomagają naszej zabieganej Kasi Pieczyńskiej w ogarnianiu fundacyjnych projektów.

Oprócz tego zrealizowaliśmy projekt z fundacją Banku Ochrony Środowiska. Razem z pracownikami banku, którzy przeprowadzali warsztaty dotyczące segregowania śmieci testowaliśmy wiedzę z tego zakresu w praktyce podczas warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół specjalnych w Warszawie.

 

W ramach współpracy z firmą Tefal zorganizowaliśmy w Food Lab Studio kolorowe warsztaty, których głównym bohaterem był NALEŚNIK – czyli Sezon na Naleśnika.

 

 

 

 

18 czerwca odbył się finał I edycji naszego autorskiego programu edukacyjnego Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. W zwycięskiej szkole przeprowadziliśmy huczne warsztaty, a Grzegorz Łapanowski osobiście poprowadził LEKCJĘ GOTOWANIA, pokazując jak prosto i szybko można w kuchni wyczarować coś pysznego i udowodnił razem z całą ekipą Fundacji Szkoła na Widelcu, że gotowanie to prawdziwa frajda!

 

 

 

Pod koniec miesiąca uroczyście rozpoczęliśmy cykl warsztatów we wrocławskim Centrum Handlowym Wroclavia podczas wydarzenia „Kulinarne Biuro Podróży”.

 

Czerwiec podsumowało ważne wydarzenie – naszym partnerem został ITAC, żeby nigdy nie zabrakło nam chrupiących orzechów i suszonych owoców podczas warsztatów.

 

 

W lipcu zbieraliśmy siły na nowy rok szkolny, przeprowadziliśmy nasze całe biuro i przygotowywaliśmy się do naszego kolejnego projektu, który oficjalnie ruszył 14 sierpnia. Właśnie tego dnia zaczęliśmy sprzedaż naszych plakatów edukacyjnych, które aktualnie zdobią już wiele biur, pokoi i stołówek (jeśli jeszcze ich nie masz, zmień to i kup je tutaj 🙂

 

 

 

Sierpień był dla nas miesiącem super nowiny – na świat przyszła Wanda – córka naszej fundacyjnej wojowniczki Julki, która uczy teraz swoją pociechę kroić i mieszać, żeby jak najszybciej mogła przyjść na nasze warsztaty, a przy okazji zbiera siły na powrót do Fundacji!

 

 

Wrzesień upłynął nam pod hasłem: Warszawski Festiwal Kulinarny, podczas których zorganizowaliśmy Konferencję dla dyrektorów i nauczycieli w Urzędzie Dzielnicy Wilanów, a na Wilanowskiej plaży w ciągu dwóch dni przeprowadziliśmy warsztaty dla ponad 70 dzieci.

 

Po festiwalu do naszej ekipy dołączyła najwierniejsza wolontariuszka Patrycja, która cały czas prężnie pisze dla Was merytoryczne teksty na naszą stronę, czuwa nad dietetyczną stroną postów na Facebooku i Instagramie oraz wysyła do Was nasze plakaty :).

W październiku obchodziliśmy pierwsze urodziny Warsztatów Arkadia na Widelcu, podczas których nie zabrakło tortu (z arbuza!), balonów, życzeń, laurek i głośnego STO LAT!

 

 

 

W listopadzie razem z ITAC zasypaliśmy Food Lab Studio orzechami i suszonymi owocami podczas rodzinnych warsztatów kulinarnych. Wspólnie zrobiliśmy pyszne dania na bazie orzechów i nikt nie wyszedł ze studia głodny

 

Kolejny rok naszą działalność wspierali goście Restaurant Week Polska, którzy łącznie przekazali na nasze działania przeszło 60 000 zł! DZIĘKUJEMY!

 

Grudzień był pełen świątecznych warsztatów, wspólnego piernikowania, świątecznych rozdań i konkursów. Oprócz tego mieliśmy okazję przeprowadzić warsztaty kulinarne podczas targów Czytaj Skład Poleca.

 

W 2018 roku przeprowadziliśmy warsztaty w Arkadii, Wroclavii i Galerii Mokotów dla ponad 1780 dzieci. I zjedliśmy tony warzyw i owoców.

 

Zrobiliśmy wiele warsztatów dla szkół w całej Polsce, rozpoczęliśmy II edycję Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Jeszcze raz dziękujemy: Hortex, Tefal, Baziółka, Itac za wsparcie i zaangażowanie w szerzenie edukacji kulinarno- żywieniowej w Polsce.

 

NIE ZATRZYMUJEMY SIĘ!

 

To był niesamowity rok. Dziękujemy, że przeżyliście go razem z nami!

Do zobaczenia w 2019! Bądźcie blisko!

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij